Aangifte tabaksindustrie

18 mei 2018 - Als eerste school van Nederland heeft het Rudolf Steiner College zich aangesloten bij de mega-aanklacht tegen de tabaksindustrie.

Vlak voor de meivakantie is Iris Bogaers, docent Nederlands, in contact gekomen met Bénédicte Ficq. Zij voert als jurist al lang strijd tegen de tabaksindustrie.  Veel instanties hebben zich al aangesloten bij deze strijd. Als eerste school van Nederland heeft het Rudolf Steiner College nu ook besloten zich aan te sluiten bij de mega-aanklacht tegen de tabaksindustrie.

Het is heel belangrijk dat we alles op alles zetten om de tabaksindustrie te stoppen. Over de schadelijkheid van roken hoeven we het eigenlijk niet eens te hebben, daar is al zoveel bekend over. Veel partijen zijn al betrokken bij deze belangrijke strafzaak; aan de achterkant ziet het A. van Leeuwen ziekenhuis de gevolgen van de rookindustrie, maar aan de voorkant, daar waar het allemaal begint bij de jongeren, is nog niemand ingestapt om de zaak te vertegenwoordigen.

80% van alle rookverslaafden begint met roken voor zijn 18e jaar en een heel groot deel daarvan al op 14 jarige leeftijd. De vraag is in hoeverre er op deze leeftijd sprake is van een vrije keus. Natuurlijk proberen wij leerlingen weerbaar te maken en te ondersteunen in hun ontwikkeling om zelf verstandige keuzes te kunnen maken, maar de krachten die op jongeren inwerken zijn groot. Leerlingen op 14, 15 en 16e jarige leeftijd ervaren veel groepsdruk, roken mee om zo ook bij de groep te horen. Daarnaast denken ze nog niet aan hun gezondheid en de toekomst, dat is nog een ver van hun bed show. Ook is dit de fase waarin pubers zich afzetten tegen ouders, willen experimenteren en doen wat verboden is. Als het nu bij deze korte fase zou blijven is dat natuurlijk helemaal niet zo erg, maar binnen vier weken kun je al zo verslaafd zijn door alle verslavende stoffen die als toevoegingen in de sigaret zitten dat er eigenlijk geen weg meer terug is.

Ook bij ons op school proberen wij er alles aan te doen om roken tegen te gaan. Maar het beleid handhaven is nog een hele klus. In het zicht van de school mag er niet gerookt worden, maar leerlingen hebben weinig moeite met een hoekje omlopen om daar alsnog een sigaret op te steken. Als wij met onze aangifte kunnen bijdragen aan, al is het alleen maar het minder verslavend maken van sigaretten, dan doen we dat graag. We hebben als school niet alleen een onderwijsplicht, maar zijn ook verantwoordelijk voor het ondersteunen in de opvoeding.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/school-doet-aangifte-tegen-tabaksindustrie-cda-wil-campagne-tegen-meeroken-kinderen

 

 

 

 

Meer nieuws

+actueel

"learn to change the world" part 1

+actueel

"learn to change the world" part 2

+rsc

vrijeschool iets voor uw kind?

+leren

kooruitvoering

+punten

samenwerken

+leren

kunst en ambachten

engelandlaan 2
2034 na haarlem
ziek? 023 540 34 17
verzuim@rscollege.nl
algemeen 023 536 13 78
info@rscollege.nl
routebeschrijving

aanmelden nieuwsbrief

+actueel

"learn to change the world" part 1

+actueel

"learn to change the world" part 2

+rsc

vrijeschool iets voor uw kind?

+leren

kooruitvoering

+punten

samenwerken

+leren

kunst en ambachten